De Zwitserse parasol-den (Pinus Cembra) behoort tot de grote botanische dennenfamilie. Het belangrijkste leefgebied is de Centrale Alpen. De boom komt voor op een variatie van 1.500m in de oostelijke Alpen tot 2.680m in de westelijke Alpen. De Zwitserse alpendennenboom wordt gemiddeld 200 tot 400 jaar oud. Echter, geïsoleerde vondsten en schattingen gaan ervan uit dat vrijstaande Zwitserse steenpijnbomen een leeftijd van 1000 jaar kunnen bereiken. De groei van de Zwitserse parasol dennen wordt sterk beïnvloed door het weer. Oude exemplaren worden vaak door de wind vervormd maar ook door blikseminslag en sneeuwbreuk. Hun robuustheid en weerstand is spreekwoordelijk. De bewoners van de Zwitserse steenpijnbomen gebieden hebben altijd al geweten wat de positieve eigenschappen van deze prachtige boom zijn. Daarom gebruiken mensen al eeuwenlang Zwitsers grenenhout voor bedden, wandbekleding, meubels, zelfs hele kamers van Zwitsers grenenhout zijn ervan gemaakt.

 

De Zwitserse parasol den en het effect ervan:


Studie over Zwitserse parasol den door het Joanneum Research Institute, Weiz

Aangezien de onderzoeksresultaten niet in een wetenschappelijk tijdschrift zijn gepubliceerd, zijn ze niet ter beschikking van de wetenschappelijke gemeenschap gesteld voor discussie en zijn ze dus niet officieel. Ze worden daarom deels niet erkend in de professionele wereld en zijn daarin omstreden. Echter de bergbewoners van Zwitserland en Oostenrijk gebruik de producten van de den volop in de wetenschap dat het hun welbevinden ten goede komt. Vanwege een mogelijke overtreding van de Duitse wet op de geneesmiddelenreclame of de Duitse wet op de oneerlijke concurrentie mogen we deze onderzoeksresultaten dan ook niet vermelden in directe verkooprelatie met onze producten of er reclame mee maken.

U kunt er echter zelf achter komen: Voor meer details over de studie, die werd gefinancierd door de Europese Unie, de deelstaat Tirol en de Italiaanse Republiek kunt u hier klikken.

 

Het onderzoek is uitgevoerd door het Joanneum Research Institute in Weiz. Het effect van de Zwitserse parasolden op de mens is onderzocht. De bevindingen van dit onderzoek zijn inmiddels in tal van gedrukte en radiomedia gereproduceerd. Univ. Prof. Dr. Maximilian Moser, hoofd van de studie, wijdde in 2019 zijn nieuwe boek "Die Kraft der Zirbe" (De kracht van de Zwitserse pijnboom) aan deze bevindingen.

Het boek is uitgegeven door "Servus Verlag" - een dochteronderneming van Red Bull Media AG. Daarin doet Maximilian Moser verslag van nieuwe wetenschappelijke bevindingen en creëert hij een diepgaand bewustzijn van de interactie tussen mens en natuur. Op deze manier brengt hij een bijna vergeten levenshouding terug in onze tijd.  De resultaten van deze studie waren niet alleen indrukwekkend, maar hielpen de Zwitserse parasol den ook om een echt triomfantelijk succes te worden in de afgelopen jaren. Omdat de vraag naar dit speciale hout door deze studie enorm is toegenomen, is ook de prijs van deze grondstof enorm gestegen. Zo kan de Zwitserse parasolden ook als het "goud" van de Alpen worden beschouwd!


Kenmerken van Zwitserse parasoldennen:

 

De "Swiss stone pine" (Pinus cembra), ook wel bekend als Swiss stone pine, Swiss stone pine of Swiss stone pine, is een plantensoort uit de pijnbomenfamilie (Pinaceae). Het is inheems in de Alpen en de Karpaten. De boom kan tot 25 meter hoog worden. De korte scheuten dragen vele pluimen met elk vijf naalden. De 4 tot 8 cm lange naalden vallen na 4 tot 6 jaar van de scheut. De zaden worden bedrieglijk pijnboompitten genoemd, hoewel het geen noten maar kegels zijn. Deze kegels bloeien om de 6 - 10 jaar in de periode mei - juli. In september of oktober van het volgende jaar zijn de kegels volledig ontwikkeld en zijn de zaden rijp. Ze zijn dan tot 8 cm groot, omgeven door een dikke schors en zeer vetrijk.

Kegels en zaden worden gebruikt voor de voedselproductie en de productie van gedistilleerde dranken zoals Zwitserse pijnboompijnlikeur en Zwitserse pijnboompijnwijn. De bomen kunnen tot 1000 jaar oud worden en worden slechts in jaren overtroffen door de taxus en de eik. Hun zeer aromatisch geurende hout wordt gebruikt als meubilair en snijhout, het heeft een geel-rode kern en een smalle geelachtige spint; het is zacht, licht, duurzaam en gemakkelijk te bewerken. De talrijke stevig ingegroeide takken van de Zwitserse parasoldennen betekenen voor het hout geen kwaliteitsvermindering in tegenstelling tot de andere boomsoorten. De donkere knopen zorgen voor een bijzonder mooi patroon. Vers gesneden Zwitsers grenenhout bewaart zijn karakteristieke geur gedurende tientallen jaren, wat vooral te merken is in de Zwitserse grenenhouten kamers.


Wat zijn de voordelen van de Zwitserse parasol den?

❤️ Als kernhoutboomsoort is de Zwitserse parasoldenen te onderscheiden van het spinthout door de kleur.
❤️ De anatomische structuur van het hout is zeer congruent, de jaarringen zijn duidelijk zichtbaar, het contrast tussen vroeg hout en laat hout is laag.
❤️ Samen met lariks is de Zwitserse parasolden een van de meest duurzame inheemse zachthoutsoorten.
❤️ Kenmerkend zijn de vele, stevig gegroeide, roodbruine takken, die soepel kunnen worden afgesneden en niet breken als ze worden geschaafd.
❤️ Door het hoge gehalte aan houtbestanddelen heeft Zwitsers grenenhout een aangename geur die lang blijft hangen.
❤️ Zwitsers grenenhout is gemakkelijk te zagen, droog en mechanisch goed verwerkbaar en heeft de neiging niet te barsten tijdens het drogen.
❤️ Met een gemiddelde ovendichtheid van ongeveer 400 kg/m³ is de Zwitserse parasolden de lichtste zachthoutsoort in huis.
❤️ Zwitsers grenenhout heeft het laagste krimpgedrag van alle inheemse naaldhoutsoorten. Door de stabiliteit is Zwitsers grenenhout nauwelijks gevoelig voor scheuren en verdraaiingen.  Niet in de laatste plaats wordt verondersteld dat de Zwitserse parasol dennen voor welzijn zorgen. "In een Zwitserse grenenhouten kamer voelen de gebruikers zich ontspannen en kunnen ze beter uitschakelen", dat is wat Univ. Prof. Maximilian Moser ertoe aanzette om zijn bevindingen over Zwitserse grenenhout samen te vatten in een boek "Die Kraft der Zirbe" (De kracht van Zwitserse grenenhout). Hij gaat ook in op de algemene voordelen van hout in onze dagelijkse omgeving en vertelt over enkele interessante aspecten en oude kennis die door de generaties heen is doorgegeven. Met deze wetenschap verkopen wij graag Zirben producten voor uw welzijn.